Övning

Idag har vi övat Efterforskning med vår UAV (drönare).

Ett antal flygningar över olika terrängtyper och på olika höjd har genomförts. Det gäller också att få de olika systemen att fungera ihop, allt i från själva drönaren till den mjukvara som vi använder för att planera söksegmenten.

Hur går det till?
När vi bestämt vilket område som ska sökas med drönaren så gör vi en analys av detta och eventuellt delas området in i olika segment då vi, bland annat, tar hänsyn till terräng och vegetation.

Vi kan nu välja att flyga över segmentet helt manuellt och samtidigt som vi via länk från drönaren får bild i realtid så kan vi fotografera och/eller filma.

Det går också att använda speciella datorprogram för att få hjälp med flygningen. Vi ritar då upp söksegmentet i programmet som vi använder i datorn. Där kan vi välja flyghöjd, hur mycket varje foto ska överlappa varandra mm. Programmet räknar sedan ut hur drönaren skall flyga och var foton skall tas för att vi ska få en heltäckande bild över segmentet.
Drönaren flyger nu automatiskt enligt en uppgjord rutt över segmentet, den filmar, tar kort samt visar bild i realtid. Fördelen med att flyga på detta sätt är att det spar på batteriet i drönaren och därmed ökar den totala flygtiden per laddning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *