Vad behöver du ha lättillgängligt för att vara förberedd på kris-och krigssituationer? Hur kan du säkerställa att du har vatten, mat och värme även när basfunktionerna i samhället slås ut?
Sista veckan i maj 2018 skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut en broschyr till alla hushåll i Sverige.
I denna broschyr finns information om vad du bör tänka på och hur du kan förbereda dig inför eventuella kris-och krigssituationer. Du bör bland annat utgå från att sådant som tidigare varit självklart kanske inte längre finns eller fungerar.
Mat, vatten och värme är bra exempel på sådant som du kan behöva finna backuplösningar för. Tidigare var 72 timmar tiden som Försvarsdepartementet rekommenderade att du skulle kunna klara dig på egen hand utan hjälp från samhället, men senare rekommendationer har föreslagit minst en vecka.


Bra att tänka på

Förutsättningar och behov ser olika ut, exempelvis om man bor på landet eller i en stad, i hus eller lägenhet.

Även om det finns vissa grundläggande saker som är bra att ha för de allra flesta, exempelvis mat som tål rumstemperatur och är lätt att tillaga, så måste alla utgå ifrån egna förutsättningar och behov. Finns det husdjur? Behöver någon daglig medicinering eller finns det småbarn i hushållet? Man kan gå ihop om vissa saker och låna av varandra.
Det minsta lilla man gjort för en bättre hemberedskap kommer att vara värdefullt den dagen något händer. Ju fler som har packat en krislåda desto bättre kommer din kommun och landet som helhet att klara en kris och desto större möjligheter har vi att hjälpa andra.

Vatten, värme, mat och kommunikation

För att klara en kris är det viktigt att ha tillgång till värme, vatten, mat och kommunikation. Om din familj skulle bli isolerad på grund av smitta, hårt väder, långt elavbrott eller någon annan kris behöver vi också ta hand om varandra extra väl.


DinSäkerhet.se drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – MSB.

MSB är en myndighet som har ansvar för frågor om skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar, i den utsträckning någon annan myndighet inte har ansvaret. Ansvaret sträcker sig från före, under och efter en olycka eller kris.

DinSäkerhet.se är en del i MSB:s förebyggande olycksarbete där den enskilde individen är en viktig aktör för att reducera antalet olyckor och kriser i samhället.
På DinSäkerhet.se kan Du läsa mer om vad Du behöver tänka på för att öka Din beredskap när det som inte får hända, händer.
Webbplatsen ger tips på hur du själv kan förebygga olyckor och skador i hem- och fritidsmiljö.

Webbplatsen ger dig också redskap för att kunna agera på rätt sätt när olyckan eller krisen är framme. Här finns också tips om beredskapsplanering, det vill säga hur du ska kunna klara dig utan viktiga samhällsfunktioner som exempelvis vatten, värme, el och transporter under en kortare tid.


Beredskapslådan eller ”Krislådan” ska du anpassa efter dina behov. Den kommer förmodligen att se lite olika ut beroende på hur många ni är hushållet, var ni bor, på landet eller i stan osv.
MSB har tagit fram en checklista som är ett bra stöd att utgå ifrån. Du hittar checklistan här, Checklista

Här, Beredskapslådan, länkar vi till de produkter som vi har i vårt sortiment och som vi anser vara värda att satsa på.
Om du beslutar dig för att köpa någon eller några av dessa produkter rekommenderar vi att du bekantar dig med och testar dessa.
God kunskap om hur produkterna används och fungerar är viktig och ytterligare ett sätt att förbereda sig. Ha också i åtanke att vissa av produkterna har bäst före datum och behöver bytas ut med jämna mellanrum.
Det skadar heller inte att spendera lite extra tid ute i naturen och skaffa mer erfarenhet av både prepping och outdoor-liv. Kanske kan det till och med inspirera till fler aktiviteter tillsammans med familj och vänner ute i skog och mark?

Behöver du ytterligare hjälp i din Beredskapsplanering?

Vi erbjuder information och utbildning om hur du eller ni på arbetsplatsen, i bostadsrättsföreningen mm ska jobba med er beredskapsplanering så du/ni står bättre rustade när det behövs.

Kontakta oss så berättar vi mer!